Vánoční inspirace: Zdravé pečení ze stévie
Rok utekl jako voda a vánoční svátky jsou za dveřmi – nejkouzelnější období v roce, svátky rodinné pohody, klidu, radosti a samozřejmě svátečního stolu plného dobrot. Pro většinu žen je advent dobou příprav, úklidu a připomínka, že je nejvyšší čas pomalu se pustit do pečení vánočního cukroví. K Vánocům se více, než k jakémukoliv jinému ročnímu období váže mnoho tradic a zvyků. Platí to i pro pečení vánočního cukroví. V mnoha rodinách se dědí recepty z ženy na ženu i po několik generací. Nutno však podotknout, že naše babičky či prababičky si příliš nepotrpěly na zdravou výživu. V důsledku toho je naše populace ohrožována obezitou, vysokým krevním tlakem a dalšími potížemi způsobenými nezdravým stravováním. A tak je možná ta správná doba zkusit vánoční pečení trošku jinak. Patříte-li k moderním ženám, které si chtějí udržet zdravý životní styl i během svátků nebo máte ve svém okolí diabetika, jistě oceníte naše tipy na vánoční pečení ze stévie.
Co je stévie?
Stévie sladká (známá také jako stévie cukrová či pod názvem “sladká tráva”) je subtropická, světlomilná rostlina původem z Jižní a Střední Ameriky. Dorůstá do výšky až jednoho metru a už na první pohled zaujme svými světle zelenými lístky a drobnými bílými květy. Jak již její název napovídá, má stévie pozoruhodnou sladkou chuť a je velmi oblíbenou rostlinou nejen v kuchyni jako přísada do dezertů, nápojů a jídel, ale také pro své léčivé účinky. Vyznačuje se nejvyšší kvalitou steviolglykosidů přírodního původu a svou všestrannou využitelností.
Proč by stévie neměla chybět ve vaší kuchyni?
Stévie je považována za nejzdravější sladidlo, jenž je nekalorickou náhradou cukru a přírodní alternativou umělých sladidel. Právě pro svou unikátní sladkou chuť je stévie pěstována a sklízena především k účelu výroby přírodního sladidla. Listy stévie obsahují sladce chutnající látky, tzv. steviolglykosidy, jenž mají přibližně 300x vyšší sladivost než cukr, proto je při jejím používání potřeba myslet na poučení, že méně je někdy více. Oproti cukru nemá stévie žádný prokazatelný negativní účinek na lidské zdraví, nepřispívá ke tvorbě zubního kazu a rovněž neobsahuje žádné kalorie. Bylo prokázáno, že stévie může zvyšovat produkci insulinu, čímž napomáhá ke snižování projevů cukrovky a jejích metabolických projevů. Pro svou nízkokalorickou hodnotu je stévie používaná nejčastěji jako náhradní přírodní sladidlo pro diabetiky, kardiaky, obézní lidi a pro osoby trpící nadměrnou kazivostí zubů. Právě pro tyto pozoruhodné vlastnosti je stévie skvělou alternativou při pečení, chcete-li si udržet svůj zdravý životní styl.
Stévie sladká je zpravidla k dostání hned v několika různých formách. Pro oslazení nápojů můžete využít Steviola tablety v dávkovači. Při pečení vánočního cukroví však nejvíce oceníte sypkou a tekutou variantu. Vybrat si můžeme buďto tekuté sladidlo Steviola anebo sypký prášek Steviola, jež i svou konzistencí lépe nahradí cukr.
Sladké mlsání bez výčitek
Kromě běžného využití (jako zdravou alternativu jiných sladidel do nápojů) lze stévii rozmanitě využít i při přípravě pokrmů, a zvláště pak při pečení vánočního cukroví, jež budete moci bez obav nabídnout dětem, diabetikům i kamarádkám, které si potrpí na zdravou výživu. Vánoce jsou ve většině českých domácností svátky mlsání a ochutnávání všemožných dobrot. Pokud se snažíte celý rok držet zdravého životního stylu, byla by škoda se ho během adventu vzdát. Můžete však své rodině dát lepší, zdravější a chutnější alternativu vánočních dobrot díky pozoruhodné rostlině jménem stévie.
Receptů na pečení ze stévie je všude mnoho a možnosti jsou téměř neomezené. Nemusíte mít proto strach, že by se letošní Vánoce obešly bez vanilkových rohlíčků, lineckých koleček, vánočky či kokosek. Připravili jsme pro vás ty nejlepší vánoční recepty na pečení cukroví ze stévie.
Zdravé vanilkové rohlíčky
Jaké by to byly Vánoce bez tradičních vanilkových rohlíčků? Chcete-li letos mlsat bez výčitek, zkuste vanilkové rohlíčky podle našeho zdravého receptu.
Budete potřebovat:
- 12 kapek tekutého sladidla Stévie
- 50 g vanilkového cukru light na obalení
- 210 g bio hladké mouky
- 110 g bio másla
- 40 g mletých lískových bio oříšků
- 1 žloutek z bio vejce
Postup přípravy:
Mouku smíchejte s mletými oříšky, poté přidejte změklé, krájené máslo, stévii a žloutek. Hnětením spojte ingredience v hladké těsto. Poté z něj tvarujte malé rohlíčky, které dejte péct na cca 10 minut ve středně vyhřáté troubě – dorůžova.
Vánoční kokosky bez cukru
Naše vánoční kokosky se od těch klasických liší především tím, že jsou zcela bez cukru, avšak přesto sladké, chutné a navíc plné zdravých tuků.
Budete potřebovat:
- 1/4 hrnku mandlové mouky
- 1/2 hrnku strouhaného kokosu
- stévie v prášku dle chuti na oslazení
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- 1 lžíce kokosového oleje
- 3 bílky
Postup přípravy:
V misce smícháme mandlovou mouku, kokos a stévii. V kastrůlku rozpustíme olej, smícháme s vanilkou a vlijeme do suché směsi. Bílky vyšleháme do tuha a opatrně je vmícháme k připravenému těstu. Lžící tvoříme malé bochánky na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 200 °C přibližně 8 minut. Po zrůžovění vytáhneme kokosky z trouby a musíme je nechat zchladnout, než je budeme moci naskládat na tác či do krabičky.
Linecké cukroví pro diabetiky
Linecká slepovaná kolečka jsou nepostradatelnou součástí Vánoc. Díky pečení ze stévie si tuto vánoční dobrotu mohou dopřát i diabetici.
Budete potřebovat:
- 200 g hladké mouky (může být bio)
- 50 g sójové mouky
- 150 g másla
- 100 g sladila nebo čtvrt lžičky stévie
- 2 žloutky
- kůra z jednoho citrónu
- marmeláda pro diabetiky
Postup přípravy:
Obě mouky smícháme se změklým máslem, sladidlem, žloutky a citrónovou kůrou a důkladně vypracujeme hladké těsto, které necháme alespoň 3 hodiny v lednici odpočinout. Ideálně však přes noc. Z uleželého těsta poté válíme na vále placku a vykrajujeme z ní libovolné tvary. Vykrojené cukroví pečeme v troubě na 200 °C dokud nezezlátne. Vychladlé cukroví mažeme DIA marmeládou a slepujeme. Poté jej necháme alespoň týden odležet v chladu v krabici.
Nepečené koule se stévií
Jednoduché a rychlé kokosové kuličky plné zdravých tuků udělají radost všem strávníkům, kteří k vám letos na Vánoce zavítají.
Budete potřebovat:
- 50 g másla
- 50 g kokosového oleje
- 50 g mletých mandlí
- 50 g loupaných mandlí v celku
- 70 g mletých vlašských ořechů
- 6 lžic kvalitního kakaa (nejlépe holandského)
- rumové aroma
- stévie moučka
- med
- 100 g strouhaného kokosu
Postup přípravy:
Všechny ingredience (kromě kokosu, kterého přidáme jen malé množství a zbytek si necháme na obalení kuliček) smícháme v hmotu. Těsto necháme v lednici trochu zatuhnout a poté tvarujeme kuličky s mandlí uvnitř, které následně obalujeme ve strouhaném kokosu. Pak už jen stačí kuličky hezky naaranžovat na tác.